🚀 Deze website is te koop. Neem contact op voor meer informatie 🚀

Over OpenDataNederland.org

Het ontstaan

OpenDataNederland.org is ontwikkeld door Bas van Dijk en Marthijn van den Heuvel van Oxyva.nl. Tijdens de Hack de Overheid HACKATON van 16 juni 2012 viel het hen op dat er geen centrale plaats was om makkelijk open data bronnen te vinden. De meeste websites zijn gericht op beschrijvingen van datasets van één organisatie. Om deze reden leek het een goed idee om zelf een platform op te gaan zetten waar je door de bronnen kunt zoeken op onderwerp, licentie, categorie enz. Dit platform is uiteindelijk OpenDataNederland.org geworden.

Vaak is een dataset interessant, maar soms is niet meteen duidelijk hoe en met welke tool deze dataset kan worden gebruikt. Hiervoor hebben we de Open Data Tools sectie ingericht waar je deze tools kunt vinden. Per tool worden suggesties gedaan welke datasets met deze tool bewerkt of gevisualiseerd kunnen worden. Voor de Open Datasets geldt het omgekeerde, bij de dataset worden suggesties gedaan van welke tools mogelijk interessant zijn om bij een bepaalde dataset te gebruiken. Wij nemen alleen tools op die vrij zijn te gebruiken zonder dat hiervoor een licentie moet worden aangeschaft.

Naast een traditionele lijst kun je er ook voor kiezen om alle datasets via de Open Data Kaart te bekijken. Op deze kaart kun je precies zien op welke gebied een dataset van toepassing is. Wij geven hier alleen datasets weer die op een bepaalde locatie betrekking hebben. Een andere weergave is de Open Data Tijdlijn. Via deze weergave worden alle datasets over een bepaalde periode op een tijdlijn geplaatst.

Na een maand brainstormen en programmeren was het zover dat we met het OpenDataNederland.org platform live konden gaan. Inmiddels bestaat de database uit meer dan 500 datasets en groeit nog steeds. Ondertussen proberen we de kwaliteit van de dataset beschrijvingen te vergroten. Nog te vaak blijkt dat een dataset welliswaar online staat, maar dat er geen goede en duidelijk beschrijving bij deze dataset staat vermeld.

Voor nu hanteren wij het beleid dat een dataset vrij en kosteloos te verkrijgen moet zijn. Door minder streng te focussen op de exacte definitie van Open Data zijn wij in staat een breder aanbod aan datasets in onze database op te nemen. Voor de toekomst is ons doel om de grootste catalogus van Nederlandse datasets te worden. Wellicht dat we op termijn naast de Open Data Kaart en Open Data Tijdlijn nog andere weergaven kunnen aanbieden.

Waar we nu zijn

Om datasets snel terug te vinden hebben we iets nieuws bedacht: het ODN-ID. Het ODN-ID is een uniek nummer voor een dataset. Via dit nummer kun je heel makkelijk naar een dataset refereren. Type je dit nummer in het zoekveld van OpenDataNederland.org dan kom je direct bij de juiste dataset uit.

Je kunt bij elke dataset op het ODN-ID nummer klikken. Hierdoor kom je op een speciale pagina voor deze dataset uit. Op deze pagina staan afbeeldingen die je kunt gebruiken in je presentaties of website. Dit maakt het voor toehoorders veel makkelijker om snel een dataset op te zoeken. De HTML code is handig voor op de websites van data eigenaren. Op deze manier kunnen ze laten zien dat ze op OpenDataNederland.org staan.

De toekomst

We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe databronnen. Steeds meer instanties openen nieuwe datasets. Wij hopen dat ook zij het nut van OpenDataNederland.org zien en hun datasets aanmelden. Voor de instanties waarvan wij de datasets al hebben opgenomen hopen we dat in de toekomst de beschrijvingen nauwkeuriger gaan worden, waardoor ze beter kunnen worden gevonden.

Verder willen we bij zo veel mogelijk open data bijeenkomsten OpenDataNederland.org promoten zodat data eigenaren en ontwikkelaars weten dat ze op OpenDataNederland.org de datasets kunnen vinden.