🚀 Deze website is te koop. Neem contact op voor meer informatie 🚀

Er komen steeds meer datasets bij, en dat is mooi! Bij het invoeren van datasets lopen we soms wel tegen een aantal problemen aan. Om deze problemen in de toekomst minder vaak voor te laten komen hebben we deze pagina opgesteld.

Met deze checklist willen we aanbieders aanmoedigen hun vermeldingen zo volledig en toegankelijk mogelijk te maken. Op deze checklist staan bekende en minder bekende punten die handig zijn bij het aanbieden van open data.

Checklist voor aanbieders van Open Data

1. Is bij elke dataset duidelijk welke licentie er wordt gebruikt?

Op sommige websites met datasets wordt nergens duidelijk aangegeven onder welke licentie een dataset valt. Omdat OpenDataNederland.org dit niet zelf kan bepalen blijft de licentie onvermeld. Dit is jammer omdat bij het zoeken op licentie de dataset niet in de zoekresultaten verschijnt.

2. Staat vermeld wie de aanbieder van de dataset is?

Wij vermelden graag wie de aanbieder van de dataset is. Deze instantie of persoon heeft immers de moeite gedaan een dataset aan te bieden. Toch komt het voor dat er bij een dataset niet staat vermeld wat de uitgevende instantie of persoon is.

3. Heeft elke dataset een unieke link?

Wij linken binnen OpenDataNederland.org direct naar de pagina van een dataset. Sommige systemen kunnen hier niet mee omgaan. Het resultaat is dat er misschien wel honderden datasets op een pagina worden vermeld maar erheen linken onmogelijk is. Het resultaat is dat we deze datasets niet in onze database kunnen opnemen. Veelal is de oorzaak van dit probleem het gebruik maken van zogenaamde AJAX calls.

4. Staat op de website de contactgegevens vermeld?

Als een licentie of iets anders onduidelijk is, dan sturen we graag een e-mail. Dan moet deze natuurlijk wel ergens te vinden zijn. Sommige aanbieders tonen nergens de contactgegevens. Het resultaat is dat wij een dataset onvolledig of niet kunnen invoeren wat natuurlijk zonde is.

5. Is duidelijk wie eventuele vragen beantwoord?

Soms komt het voor dat we nog wat aanvullende informatie willen krijgen met betrekking tot bepaalde datasets. Dit kunnen omschrijvingen zijn of een vraag over de licentie. Vreemd genoeg komt het voor dat contactgegevens staan vermeld, maar dat op e-mails geen antwoord komt. Zorg daarom ervoor dat iemand ook daadwerkelijk mail kan beantwoorden.

6. Is de inhoud van een dataset goed omschreven?

Wat we ook merken is dat op sommige sites de omschrijving van een dataset hetzelfde is als de titel. Dit zorgt er voor dat het niet duidelijk is welke data er precies in de dataset staat. Een onvolledige beschrijving kan voor veel frustratie zorgen en maakt het in OpenDataNederland.org lastiger om gevonden te worden.

7. Is er duidelijk beschreven hoe een API werkt?

We zien ook wel eens dat er een API wordt aangeboden maar dat de beschrijving van hoe de API werkt ontbreekt of zeer beperkt is. Wij willen aanbieders aanmoedigen meerdere voorbeelden te geven zodat in één keer duidelijk is hoe de API werkt. Als er bepaalde functies in ontwikkeling of niet mogelijk zijn, vermeld dit ook op de API pagina. Op deze manier weten ontwikkelaars wat ze van de API kunnen verwachten.

8. Staat er duidelijk welke datasets als laatste zijn toegevoegd?

Voor ons, maar ook voor ontwikkelaars is het handig te weten welke datasets er als laatste zijn toegevoegd. Op deze manier kunnen we snel zien welke datasets er nog in OpenDataNederland.org moeten worden toegevoegd. Daarnaast is het voor ontwikkelaars handig te weten welke datasets er na hun laatste bezoek nieuw zijn verschenen. Vaak is sorteren op toevoegdatum niet mogelijk en een RSS feed niet beschikbaar.

9. Waak voor dode links

Soms is de website waar de datasets op worden aangeboden verouderd en bevat deze dode links (links die naar een niet meer bestaande pagina verwijzen). Deze links zijn niet alleen nutteloos maar ook verwarrend omdat bij een dataset elke keer gekeken moet worden of deze data nog wel beschikbaar is.

10. Voorkom dataset zonder data

Het komt voor dat op een pagina een dataset staat vermeld maar dat nergens een link of API beschrijving is naar de dataset zelf. Deze pagina's zijn dus compleet nutteloos en scheppen verwarring. Neem een dataset alleen in je database op als je deze ook daadwerkelijk kunt aanbieden.

11. Zijn de datasets aangemeld op OpenDataNederland.org?

Wij indexeren graag nieuwe datasets. Helaas weten we niet altijd welke datasets er nieuw beschikbaar zijn gekomen. Meld daarom je dataset(s) bij ons aan